Ervaringen van een tuinier in de beton jungle

Ervaringen van een tuinier in de beton jungle

 

Het verhaal van de Proevtuin
Het verhaal van de Proevtuin

Bewoners van het Centrum van Nieuwegein wonen min of meer in een beton jungle met weinig groen. En hoewel ik blij ben dat het uitzicht vanaf mijn balkon de laatste maanden ietsje groener is geworden ben ik dan toch altijd blij dat aan onze wijk een stuk groen ligt waar we trots op mogen zijn: Park Oudegein.
Zoals jullie geniet ik ook al jaren van vele wandelingen en fietstochten door ons park. En met het Natuurkwartier hebben we een mooie plek voor jong en oud om wat dichter bij natuur en natuureducatie te komen. Eerder dit jaar is daar een initiatief bij gekomen: De Proevtuin. Via het Wijkplatform en Stichting Duurzaam Nieuwegein ben ik daarbij betrokken geraakt.
Samen met afgevaardigden van wijkplatform Hoogzandveld, Zandveld, Lekboulevard en Stichting Duurzaam Nieuwegein is  wijkplatform Centrum/Merwestein vertegenwoordigt in de stichting die deze Proevtuin aanstuurt.  Belangrijkste partners hierin is  zorgorganisatie Reinaerde met wie samen een ecologische voedseltuin wordt opgezet in het Natuurkwartier. In deze Proevtuin kunnen zowel inwoners als mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en/of met een dagbesteding samen aan de slag.
De Proevtuin heeft een van de weilanden nabij het Milieu Educatie Centrum begin vorige jaar in gebruik genomen. Door een aantal vrijwilligers is tijdens NLDoet het eerste stuk land dubbel gespit. Dit liet gelijk zien wat het doel is van dit initiatief: samen met elkaar op een goede manier buiten bezig zijn en daar uiteindelijk groente verbouwen op een verantwoorde biologische wijze. De tuin moet dus uitgroeien tot een ontmoetingsplaats, waarbij we uiteindelijk natuurlijk ook hopen dat het voedsel tot andere gezamenlijke activiteiten gaan leiden.
Die eerste dag liet ook gelijk zien dat we daarbij dus deskundige (bege)leiding nodig hebben. Want lang niet iedereen, ik dus zeker niet, heeft even veel verstand van verbouwen van groente. En nog minder van wat erbij komt kijken om een dergelijk stuk grond, bestaande uit zware klei met weinig voedingstoffen, te bewerken. In 2016 hebben we die kennis in huis gehaald door David (tuin coördinator) in te huren. Helaas zal dat het komend jaar, door het stoppen van de samenwerking met het Oranjefonds, niet vervolgt worden.
De eersten die aan de slag zijn gegaan gedurende de zomer zijn een paar enthousiastelingen onder die eerder genoemde deskundige begeleiding . En de eerste resultaten hebben we ook al want de aardappeloogst was al groot en we hebben verschillende soorten sla en andijvie en radijs geoogst. Het leuke is dat je lekker buiten bezig bent (de workout kun je hier ook krijgen). Je leert iets over natuur en groente (ik wel tenminste) en ontmoet weer nieuwe medebewoners (regelmatige bezoekers van het park spreken je aan en tonen interesse). Wat we nu nog nodig hebben is meer handjes …
We kunnen alle hulp uit de wijken gebruiken. Want na het stukje handmatig gespitte grond hebben we nu zo’n 400 m2 grond in gebruik, en we hebben nog een keer die afmetingen dat nu nog verwilderd is. Alle inwoners zijn daarbij uiteraard welkom, zowel als je maar af en toe kunt komen als wanneer je regelmatig kunt en wilt helpen. We beginnen op 11 Maart aanstaande weer met NLdoet om de tuin om te beginnen wat meer te beschermen tegen de dieren die in het park komen. Ook daar ben je als vrijwilliger natuurlijk van harte welkom, zie http://nldoet.nl/klus/24794.
Elke zaterdag van 10:00 tot ca 13:00 zijn vrijwilligers aan het werk in de Proevtuin. De Proevtuin heeft een van de weilanden nabij het Milieu Educatie Centrum begin vorige jaar in gebruik genomen. Doel van dit initiatief dat mede door de wijkplatforms wordt ondersteund: samen met elkaar op een goede manier buiten bezig zijn en daar uiteindelijk groente verbouwen op een verantwoorde biologische wijze. De tuin moet dus uitgroeien tot een ontmoetingsplaats, waarbij we uiteindelijk natuurlijk ook hopen dat het voedsel tot andere gezamenlijke activiteiten gaan leiden. Meer informatie op http://www.proevtuin.nl of mail naar info@proevtuin.nl.
En misschien heeft het dan volgende lente ook nog wel tot gevolg dat mijn vingers zover groen zijn geworden dat ook op dat balkon eens wat meer groen verschijnt ….
Bij de foto: Hoe het was, hoe het is en hoe het wordt. En wat het al heeft opgeleverd!